• Corina Elzenaar

Fladders reisblog voor kids

Bijgewerkt op: 20 mei 2021

Deel 1

Bestemming Julianadorp aan zee.


Niet alleen gaat Fladder ’s nachts graag in haar dromen naar het grote dierenbos waar ze met haar vrienden allemaal avonturen beleeft, ook overdag wil Fladder graag wat van de wereld zien. En nu ze eindelijk een vlinder is, kan ze gaan waarheen ze maar wil.


Ze wilde heel graag de zee eens zien. Als rups was dat natuurlijk veel te ver om naartoe te gaan, maar nu ze kan vliegen is het heel wat anders. En zo ging ze op een dag op pad richting Julianadorp aan zee.

Ze vloog over het IJsselmeer en vlak voordat ze bij de zee was, zag ze onder zich prachtige velden vol gekleurde voorjaarsbloemen. Narcissen, hyacinten en tulpen. Wat een kleur!

Wist je dat er langs de kust van Noord en Zuid Holland heel veel bollenvelden zijn? De bloembollen die hier gekweekt worden, gaan voor het grootste deel naar het buitenland. Maar voordat de bloembollen “klaar” zijn om te verkopen moeten ze eerst een keer in bloei hebben gestaan. Vandaar al die kleurrijke velden vol bloemen. Na de bloei gaan de grote bollen op reis naar het buitenland om daar in de tuintjes het volgende jaar te kunnen bloeien. De kleintjes gaan weer in de grond en mogen nog een jaartje blijven. Bloembollen doen het goed langs de kust en daarom vind je in deze regio veel bloembolkwekers. Op de foto staat Fladder bij een veld vol narcissenKnutsel tip: Knutsel een vrolijke gele narcis en geef hem aan iemand die je heel erg lief vindt.

Wat heb je nodig: * leeg eierdoosje * gele verf voor de bloem en groen voor de steel * kwast * lijm * evt. een stuk geel en groen papier

Teken de vorm van de narcis, vijf puntige bloemblaadjes op een papier en knip ze uit. Knip één van de eierbakjes uit, schilder deze geel en plak hem in het midden van de blaadjes. Maak vervolgens een steel en lijm deze aan de achterkant vast.

Narcissen zijn soms helemaal geel, maar kan ook met een beetje oranje of wit.Fladder vliegt verder over de duinen naar de zee. Op het strand liggen allemaal verschillende soorten schelpen.

Tip: maak van schelpen je naam of een lief woord op het strand. Als je toch aan het zoeken bent naar schelpen om je naam te maken, kijk dan ook eens of je verschillende schelpen kan vinden. Verzamel zoveel mogelijk verschillende soorten en neem van ieder tenminste één exemplaar mee.

Zoek thuis de juiste naam erbij, net als Fladder heeft gedaan. Heb je dezelfde als Fladder gevonden? Het is best nog wel moeilijk de juiste naam te vinden, maar handige kaarten met schelpennamen kan je vinden op: https://www.spirula.nl/491-2/


Op het strand heeft ze ook grote en witte ovalen soort schuimpjes gevonden. Vaak noemen mensen het zeeschuim. Maar laat je niet voor de gek houden hoor, ze hebben niets met zeeschuim te maken.Het is namelijk de rugschild van de zeekat Sepia, een soort inktvis die langs onze Nederlandse kust voorkomt in zee. Als deze dieren dood gaan, komen hun rugschilden naar boven gedreven. En door de wind spoelen ze dan aan op het strand. Kijk maar eens of je er ook één kan vinden als je op het strand bent. En heb je toevallig een parkiet thuis, dan kan je deze er heel blij mee maken want die vinden ze lekker en het is goed voor hun snavel. Wel eerst even in een pan met heet water koken, zodat hij er niet ziek van kan worden.Fladder vond het zo bijzonder om bij de zee geweest te zijn, dat ze graag een memory box wil maken. Hierin kan ze alles bewaren wat haar doet herinneren aan deze speciale reis.

Knutsel tip, Memory Box: Koop een leuk houten kistje, of beschilder bijvoorbeeld een leeg boter kuipje en maak hier je eigen Memory Box van. Zo kan je de datum dat je naar het strand bent geweest erop zetten en misschien zelfs wel schelpen erop plakken. In het doosje doe je dan de mooiste schelpen, steentjes of wat je maar gevonden hebt. Natuurlijk hoef je dit niet alleen te doen met materialen van het strand. Je kan altijd een memory box maken van een speciale plek waar je iets van hebt meegenomen en een mooie herinnering aan hebt. Je kan er zelfs ook foto’s op plakken als je het leuk vindt. Zo kan je een hele leuke verzameling memory boxen maken en als je dan een keer een minder leuke dag hebt, kan je deze erbij pakken en terugdenken aan de fijne tijd die je eerder hebt beleefd.


Willen jullie ook een keer kamperen in deze mooie regio? Dan is Hoeve Ons Lust in Julianadorp een echte aanrader. Een gezellige kleine camping bij een vriendelijke bollenkweker tussen de bollenvelden en meteen bij de duinen. Van hieruit kan je zo naar het strand. De voorzieningen zijn goed voor elkaar en de hond mag gezellig mee.

Wist je dat in deze regio de minste regen valt van heel Nederland? Een extra reden om deze mooie regio zeker een keer te bezoeken.

Fladder is onderdeel van de HKM methode. Dit is een kindermassage methode die over de kleding heen wordt gegeven icm liedjes en verhaaltjes. Deze vorm van massage draagt bij aan meer onderlinge verbondenheid, een beter lichaamsbesef, socialer gedrag, ontspanning en het helpt de weerstand verbeteren. Ga naar www.happykidsmassage.com voor meer informatie, boeken en trainingen.


Tot slot nog een Fladder massagegedichtje op de Happy Kids Massage manier. Door het voorlezen met de HKM grepen te combineren beleven kinderen het nog meer. In groepen kunnen kinderen het bij elkaar op de rug doen bijvoorbeeld. Veel plezier ermee.


Ontspannen groet,

Corina Elzenaar
46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven