• Corina Elzenaar

Fladder bij de konijnenopvang

Bijgewerkt op: 3 okt. 2021

Met verhaaltjes en tips voor en over de verzorging van konijnen.Fladder vliegt graag over land en over zee.

Ga je met haar mee?


Afgelopen week is ze bij de konijnenopvang in de Blesse geweest. De Blesse is een piepklein dorp op de grens tussen Overijssel en Friesland. Maar de omvang van het dorp zegt niets over de grote van de konijnenopvang. Fladders was verbaasd hoe groot deze is. Op dit moment zitten er rond de 78 konijntjes in de opvang. Dat is heel veel dus. De opvang moet je zien als een soort asiel zoals je voor hondjes en katjes hebt. Maar deze is dus speciaal voor konijnen. In de opvang worden konijntjes liefdevol opgevangen die bijvoorbeeld zomaar los gelaten zijn in het wild of worden afgegeven door een baasje omdat ze er niet meer voor willen zorgen. Je zou denken dat een konijntje in de natuur wel voor zichzelf kan zorgen? Maar dat is zeker niet zo.

Veel kinderen krijgen een konijntje als huisdier, maar door onwetendheid krijgen vele helaas niet de verzorging die ze zouden moeten krijgen. En soms worden ze dan zomaar langs de kant van de weg ergens losgelaten omdat het konijntje niet zo knuffelbaar is als gehoopt of dat het meer werk is dan verwacht. Daarom hoopt Fladder met deze blog haar konijnenvriendjes en hun baasjes te helpen en inspireren.

Wanneer je aan een konijntje denkt denk je ook al snel aan wortels. Maar wist je dat 1 wortel voor een konijn gelijk staat aan 2 repen chocolade voor de mens? Zoveel suiker zit er in. En net als voor ons is dat dus helemaal niet goed. Een klein plakje kan af en toe nog wel, maar veel beter is een stukje broccoli of een blaadje witlof. De nummer 1 voeding voor konijnen is echter hooi. Dit kan je ze niet genoeg geven. Een konijn moet dagelijks zijn grote in hooi eten om gezond te zijn. Wil je hierover meer lezen? Klik dan HIER

Veel konijntjes worden alleen gehouden. Vaak in een te klein hok of kooi. Maar konijnen zijn groepsdieren. Hun geluk hangt voor een groot deel af van een maatje waarmee het klikt. Ze spelen, eten en slapen samen. Niet zomaar alle konijntjes kunnen bij elkaar gezet worden. Ze hebben een eigen karakter, net als mensen. Vaak worden een mannetje en vrouwtje gekoppeld zoals dat heet. Het mannetje is dan gecastreerd zodat er geen jongen kunnen komen. Regelmatig komen er mensen naar de konijnenopvang die een maatje zoeken voor hun konijntje. Bij de opvang kijken ze dan naar het gedrag en zoeken daar een passend maatje bij. Dit gaat niet zomaar. Soms kan het wel een paar weken duren voordat ze elkaar echt aardig vinden. Is de klik er eenmaal, dat is duidelijk te zien. Dan kunnen ze fijn samen mee naar huis. Want het doel is natuurlijk dat alle konijntjes uit de opvang een fijn, nieuw thuis vinden.


Bij de opvang geven ze niet zomaar een konijntje mee met iemand. Hier hoort echt een stukje begeleiding bij. En ze moeten er zeker van zijn dat de konijntjes voldoende ruimte krijgen. Voor kleine konijntjes is dit minimaal 3 vierkante meter en voor middelgrote konijnen minimaal 4 vierkante meter. Dat is best veel dus. Maar ze moeten hun lange poten goed kunnen strekken en lekker kunnen rennen. Een grote ren buiten met een tochtvrij binnenhok is dus de beste huisvesting voor je konijnenvriendjes.


Wie konijntjes heeft wil er natuurlijk het liefst zoveel mogelijk mee knuffelen. Maar wist je dat je ook "spelletjes" kan doen met je konijntjes? En dat dit ook heel goed voor ze is? In de natuur zijn konijntjes een groot deel van de dag op zoek naar hun eten. Als huisdier wordt het voer vaak in een bakje gedaan wat ze weinig uitdaging geeft. Maar konijnen hebben dezelfde zintuigen als ons en ruiken is hiervan de belangrijkste. Heb je al eens gehoord over hersenwerk voor konijnen? Fladder had daar nog niet over gehoord. Maar het is leuk en goed voor je konijntjes.

Maar hoe werkt het?

* door het zoeken naar voer moet de neus aan de slag.

* bij het opeten wordt de smaak gebruikt.

* uiteraard moet een konijn zien wat hij doet.

* zijn gehoor wordt gebruikt, als het zoeken in het "hersenwerkje" geluid maakt, zoals plastic materiaal.

* ten slotte wordt ook de tast gebruikt als het konijn met zijn poten in het hersenwerkje gaat staan of met zijn poot iets lekkers ergens uit wil halen.


Kortom, hersenwerk is een goede manier om met je konijntjes bezig te zijn. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een microvezel dweil en plastic bekertjes. Maar wanneer je konijntjes dit nog niet gewend zijn moet je het natuurlijk langzaam opbouwen. Meer inspiratie en informatie hierover is te vinden op Hersenwerk voor konijnen.

En heb je geen konijn maar wel een hond? Dan kan je veel van de tips ook voor je hond gebruiken want ook voor honden is dit erg leuk en goed.

Knutseltip: Teken de vorm van je hand op een stuk papier, knip hem uit en knip ook de middelvinger eraf. Even goed kijken en ja dan heb je een konijntje met twee oortjes en twee voorpootjes. Daarna kan je hem helemaal versieren zoals je wil. Misschien kan je hem de kleuren van je eigen konijntje geven? Of als je die niet hebt. Wat voor konijntje zou je dan het liefst willen hebben?

Maak er een lekker zacht konijntje van en beplak hem met watten. De oogjes en binnenkant van de oortjes kan je er dan los op plakken, of de watten er omheen plakken.


Scrol helemaal naar beneden en lees ook hoe het onderstaande verhaaltje afloopt.
Regelmatig worden er nieuwe konijntjes naar de opvang gebracht. Soms door baasjes die er niet meer voor kunnen of willen zorgen. Maar de afgelopen zomer zijn er ook veel konijntjes binnen gekomen die gewoon gedumpt zijn langs de weg en dan door de dierenambulance bij de opvang worden gebracht. Dit heeft mij geïnspireerd om drie (massage) verhaaltjes te schrijven over het witte konijntje.


4 Oktober is het dierendag. Daarom wil ik graag met deze blog extra aandacht vragen voor de opvang. En een kleine donatie, groot of klein, zou heel welkom zijn. Het mooie is dat iedere euro verdubbeld wordt door stichting Dier en Lot.Uw bijdrage kan u doen via:

https://dierenlot.digicollect.nl/st-opvang-konijnenparadijs


Namens het hele team van Stichting Opvang Konijnenparadijs, heel erg bedankt.


Als aanvulling op deze blog is er een speciale Fladderles gemaakt die onze Belevingsspecialisten op scholen kunnen komen geven. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een mailtje naar happykidsmassage@outlook.com

En dan tot slot het derde deel van het verhaaltje over het witte konijntje. Zal het goed afgelopen?


Met mijn blogs hoop ik mensen te inspireren. Vond je dit een inspirerende blog? Deel hem dan graag ook met anderen en laat een berichtje achter.


Veel plezier gewenst met de verhaaltjes en de tips.

Binnenkort komt er een blog uit over een opvang voor vleermuizen.....

Mis hem niet.


1.054 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven