• Corina Elzenaar

Fladders reisblog voor kids deel 3

Rozendorp Lottum in Limburg


Fladder reist graag over land en over zee.

Ga je met haar mee?Dit keer is Fladder uitgenodigd om naar Rozendorp Lottum te komen. Alleen al het woord Rozendorp werd ze helemaal blij van en ondanks dat het wel bijna 200 km vliegen was, had ze het er graag voor over. En inderdaad, waar je ook kijkt, overal zie je rozen, ruik je rozen en staat wel ergens het woord rozen. Van minicamping De Rozenhorst tot rozentuin de Rozenhof, Lottum is duidelijk trots op haar rozen, en terecht.

Wist je dat wel 70% van de totale Nederlandse productie van tuinrozen gekweekt worden in Lottum?Als eerste brengt Fladder een bezoek aan rozentuin de Rozenhof waar ze haar ogen uitkijkt. Zoveel verschillende soorten en kleuren rozen zijn er te zien in de grote tuin bij het centrum. Fladder wordt er blij van als ze hoort dat hier geen gewasbestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ze gebruiken dus geen middelen waar o.a. haar vriendjes de insecten door vergiftigd worden. Voor een gezond en biologisch evenwicht staan er in deze tuin dan ook bijenkasten, een groot insectenhotel, vele vogelhuisjes, tref je er rondscharrelende kippen aan en komt Fladder vele insecten tegen waaronder de familie van haar vriendje kleine kever (lieveheersbeestjes). De Rozenhof is dan ook een echte aanrader als je in deze regio bent. Meer informatie is te vinden op www.derozenhoflottum.nl


Wist je dat om een gezonde roos te kunnen kweken ze gebruik maken van de stam van een oer-roos, de hondsroos, waar een andere "mooie bloem roos" aan vast wordt gebonden zodat deze met elkaar kunnen vergroeien en je een sterkere rozenplant krijgt?


Maar er is meer te doen.


Zoals al eerder geschreven was Fladder speciaal uitgenodigd door Marie-José van Fluitenkruid. Zij neemt Fladder mee naar Thielens Wei, een belevingstuin voor jong en oud waaraan ze heeft meegewerkt. Deze tuin wordt door vrijwilligers onderhouden en is te vinden net achter de dijk. Helaas was hij laatst tijdens het hoge water wel onder gelopen, maar hij heeft zich ondertussen wel al weer aardig weten te herstellen.


In de tuin vind je een blotevoetenpad dat loopt rondom de vijver. Hij bestaat o.a. uit verschillende soorten grint dat wegkomt rondom de rivier de Maas. De waterpomp die uitkomt in een wirwar van buizen staat garant voor veel waterplezier. En natuurlijk is er nog veel meer te beleven, zien, voelen en ruiken in deze leuke tuin.

Kortom Thielens Wei, loop hem zeker niet voorbij!
Moe maar voldaan na alle indrukken, overnacht Fladder die nacht op camping de Rozenhorst. Fladder heeft haar eigen huisje meegenomen. Maar voor wie dat niet heeft is overnachten in één van de pipowagens op het terrein misschien een superleuke tip en een extra leuke beleving natuurlijk. Want wie wil dat nou niet? Meer informatie hierover is te vinden op www.rozenhorst.comEr op uit met kabouter Fluit.

Op dag twee neemt kabouter Fluit Fladder mee op een natuurbelevingstocht die alle vijf haar zintuigen prikkelt. Zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Alles laat kabouter Fluit haar ervaren. Fluit en zijn begeleider Marie-José hebben veel ervaring met het geven van dit soort natuurbelevingsworkshops en ze zijn dan ook echt een aanrader voor jong en oud. En niet alleen natuurbelevingsworshops verzorgd Marie-José, maar ook kruidenwandelingen, blotevoetenwandelingen en nog veel meer. Neem eens een kijkje op www.fluitenkruid.eu voor meer informatie.


Wist je dat 100% pure biologische rozenolie één van de duurste oliën is? Er zijn namelijk circa 2000 kilo rozenblaadjes nodig om een halve liter pure rozenolie te krijgen!


Maar gelukkig heeft Marie-José een recept met ons gedeeld hoe je op een eenvoudigere en veel goedkopere manier ook je eigen rozenolie kan maken.


Wat heb je nodig voor de rozenblaadjes olie:

· verse rozenblaadjes van niet bespoten rozen of gedroogde

· biologische olijfolie of amandelolie

· 1 schoon (uitgekookt) glazen potje met deksel (bijv. 200 ml)


Aan de slag:

1. Oogst voorzichtig de blaadjes van de rozen.

2. Vul de pot voor 3/4 met de verse rozenblaadjes of voor 1/2 met gedroogde rozenblaadjes.

3. Schenk de olie over de blaadjes heen zodat alle blaadjes onder de olie staan.

4. Draai de deksel erop en schud even, de olie zakt nog verder tussen de blaadjes door. Vul eventueel aan met olie wanneer dit gezakt is.

5. Plaats de pot op de vensterbank of buiten in de zon. Laat de pot minimaal 3 weken staan. Schud af en toe.

6. Na 3 weken is de rozenolie klaar. Giet de olie door een vergiet en schenk de olie in een schoon flesje.

7. Bewaar de olie op een koele donkere plaats.


En wil je jezelf nog meer verwennen? Dan heeft ze nog dit super lekkere recept om je eigen rozenzalf te maken.

Wat heb je nodig voor de rozenzalf

· 25 gram (let op! in gram) rozenolie

· 15 gram sheabutter of cacaoboter

· 5 gram bijenwas

· evt. paar druppels vitamine E olie (om de houdbaarheid iets te verlengen)

· evt. 5 druppels rozenolie of rozengeranium olie

· glazen potjes met deksels

Aan de slag:

1. Schenk de olie in een au-bain-marie pannetje en voeg de sheabutter of cacaoboter en de bijenwas toe en verwarm het geheel langzaam.

2. Wanneer de bijenwas en de sheabutter/cacaoboter gesmolten zijn roer je het goed door elkaar en haal je het van de warmtebron af.

3. Wil je geen vitamine E olie en etherische olie toevoegen, dan giet je het mengsel in de potjes en laat het afkoelen alvorens ze te sluiten.

4. Wanneer je de vitamine E olie en de etherische olie wilt toevoegen moet je het mengsel een beetje laten afkoelen tot het de eerste tekenen van stollen geeft aan de zijkant van het pannetje.

5. Roer de etherische olie en/of vitamine E olie snel door het mengsel heen en schenk het in de potjes.


Weet jij ook een mooie locatie waar Fladder een reisblog over kan schrijven? Laat het dan weten. We komen graag naar je toe.

Tot slot van deze blog ook nu natuurlijk weer een Happy Kids Massage verhaaltje over Fladder. Dit keer uiteraard geschreven door HKM trainster Marie-José van Megen.

Wil je samen met Fladder ook leuke avonturen beleven? Kijk dan eens op de site van www.happykidsmassage.com voor de Fladder handpop, het Fladderpakket en de Fladderlessen.126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven