top of page

Iedere baby verdient Babymassage

Bijgewerkt op: 26 jun. 2023

Alweer bijna 3 jaar geleden mocht ik tijdens de Ouders Natuurlijk Beurs een workshop kindermassage geven. De zaal was gevuld met ouders en kinderen die bewust bezig zijn met een goede en gezonde opvoeding van hun kinderen. Ik was dan ook verbaast dat nog geen 25% van de aanwezigen aan babymassage had gedaan bij hun kindje. Op de vraag waarom niet, was het antwoord: geen tijd!


Hoe kan het toch dat we vaak wel heel bewust bezig zijn met voeding, natuurlijke materialen gebruiken maar geen 5 minuten van de dag vrij kunnen maken om met alle aandacht je kindje even een massage te geven? Van de mensen die wel babymassage hebben gedaan, stoppen de meesten vaak al wanneer hun kindje een maand of 7 is. Het kindje gaat meer bewegen, en ze vinden het vaak een boel gedoe. Ik moet toegeven, zelf heb ik ruim 22 jaar

geleden met mijn oudste dochter babymassage gedaan en ben daarmee ook veel te vroeg gestopt. Dat was voordat ik me echt ging verdiepen in het belang van massage. Inmiddels weet ik zoveel beter en zou ik willen dat ik destijds de kennis van nu had gehad. Gelukkig heeft mijn kleindochter hier wel van kunnen profiteren wat voor haar ontwikkeling na een zware start zeer waardevol en belangrijk blijkt te zijn geweest.


De voordelen van massage bij baby’s en kinderen kunnen niet hoog genoeg worden geprezen. Massage is de positieve vorm van aanraking en de meeste kinderen vinden het heerlijk om door hun ouder te worden vastgehouden en geknuffeld. Gedurende de eerste levensmaanden van een kindje is lichaamstaal DE taal die het kindje gebruikt om uiting te geven aan zijn/haar gevoelens.


Om te kunnen begrijpen wat je kindje wil zeggen is het leuk en raadzaam om deze taal via massage beter te leren kennen en ontwikkelen. Het geven van een massage activeert namelijk je eigen zintuigen en die van je baby, zodat je intuïtief kunt leren aanvoelen wat goed is voor je baby. Op deze wijze kun je via lichaamstaal praten met je baby.


Aldoende kan de massage ook een rustpunt in de dag worden en kan het de band met je kindje versterken. Een liefdevolle aanraking/massage met aandacht gegeven kan van onschatbare waarde zijn. Niet alleen bij het ontwikkelen van een gezonde persoonlijkheid, maar ook omdat het kindje al vroeg leert gevoelens van spanning te hanteren. Wist je dat premature baby’s tot 47% harder groeien door een massage van drie keer per dag? (onderzoek Miami 1986)


We kennen verschillende vormen van babymassage die vooral met olie wordt gegeven. Dit is niet altijd even praktisch en dat is vaak de reden dat ouders er vroegtijdig mee stoppen of niet eens aan beginnen. Maar massage kan ook over de kleding heen gegeven worden, bijvoorbeeld in combinatie met kinderliedjes. Hierdoor is het laagdrempeliger en vrijwel overal toepasbaar. Op de afbeelding hiernaast is het bekende kinderversje Hansje Pansje Kevertje gecombineerd met de speciale Happy Kids Massage grepen. Zoals ook op de afbeeldingen te zien is kunnen deze gewoon op de voorzijde gegeven worden. Worden de kindjes ouder, dan kan het versje op de rug gegeven worden, bijvoorbeeld als het kindje op schoot zit. Of liggend zoals op de bovenste foto te zien is. Doordat het over de kleding heen gegeven wordt is het ook erg leuk voor vaders om te doen. Maar pas op, kinderen kunnen er aan verslaafd raken. Ze kunnen er vaak geen genoeg van krijgen. En wanneer ze ouder worden is de kans groot dat je er zelf een massage mee krijgt.


De tastzin is het eerste zintuig dat tot ontwikkeling komt. Wist je dat een embryo van 2 maanden oud al kan voelen met zijn lippen en reageert met bewegingen op tastprikkels? Na 3 maanden is het zelfs al in staat om over zijn hele lichaampje via de baarmoeder binnenkomende tastprikkels waar te nemen, in zijn hersenen te verwerken en op te slaan. Zodra het kindje eenmaal geboren is, is de tastzin het belangrijkste zintuig om zijn omgeving te leren kennen. Een goede ontwikkeling hiervan is dan ook erg belangrijk.

Een van de favoriete onderdelen bij Happy Kids Massage is het maken van een kriebelbox.


De kriebelbox is niets anders dan een doos of kist met materialen om de zintuigen te prikkelen. Denk aan kwastjes, balletjes, verfrollers en ga zo maar door. Een mooie manier om verschillende materialen te leren kennen en wat voor gevoel dit geeft op het lichaam. Mijn kleindochter kon er uren mee spelen. En nog steeds.

Een echte aanrader dus om zelf eens te kijken of je nog ergens wat kwastjes hebt liggen om je baby mee te masseren. En let dan vooral op de reactie. Succes verzekerd!

Zowel in Nederland als in België worden er regelmatig Kriebelbox workshops gegeven door de HKM trainsters. Tijdens deze workshop leer je meer over de basis en de mogelijkheden met een kriebelbox. Kijk gerust eens op de site voor een trainster in de buurt en informeer naar de mogelijkheden.


Ik hoop dat ik je met deze blog enthousiast heb gemaakt om met babymassage aan de slag te gaan. Wil je meer weten over de Happy Kids Baby/Peuter/Keuter Massage? Klik dan HIER


Corina Elzenaar

Geïnspireerd door Babymassage van Bébé Sante, Aromatherapie voor baby’s en kinderen van Shirley Price & Penny Price Parr. en Huidhonger van Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Kiebgis

Recente blogposts

Alles weergeven

Me Too

Comentários


bottom of page