top of page

Kindermassage, de jeugd heeft de toekomst!

Bijgewerkt op: 27 jun. 2023


Binnen het massagevak is er helaas nog weinig aandacht voor kindermassage. De meeste mensen kennen wel babymassage, maar daarna komt er een heel gat naar het masseren van volwassenen. Erg jammer want onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer kinderen opgroeien met massage, dit niet alleen nu maar zeker ook in de toekomst, veel mentale en lichamelijke klachten kan helpen voorkomen.


Naast de bekende lichamelijke nek/schouder en rugklachten die we in de praktijk vaak tegen komen als masseurs. Zien we ook bij kinderen steeds vaker lichamelijke klachten ten gevolge van stress ontstaan. Denk hierbij aan slaapproblemen, paniekaanvallen, weinig zelfvertrouwen en een slechte concentratie. Als ouders zelf niet het belang van massage in zien, dan zullen ze al helemaal niet snel met hun kind naar een praktijk gaan. Maar hoe mooi zou het zijn als kinderen gewoon van jongs af aan al leren wat massage met ze doet? En niet alleen massage, denk ook aan meditatie, mindfulness, yoga etc. Er zijn vele culturen waar dit heel normaal is. Wist je dat onderlinge kindermassage bijvoorbeeld al in ruim 40 landen ter wereld op basisscholen wordt ingezet om pestgedrag tegen te gaan? Deze vorm van massage wordt over de kleding heen gegeven en kinderen geven het aan elkaar. Vanuit de Scandinavische landen is de combinatie met verhalen en liedjes erbij gekomen. Dit helpt ook de woordenschat te vergroten.

Onderlinge kindermassage is niet gericht op het manipuleren van de spieren, maar gaat met name om de kracht van aanraking. Tijdens deze vorm van massage worden gelukshormonen als Oxytocine, Serotonine, Dopamine en Endorfine aangemaakt. Deze zorgen er niet alleen voor dat kinderen ontspannen, maar het verbeterd ook de focus, het zelfvertrouwen, draagt bij aan de onderlinge verbondenheid in de groep en verbeterd de weerstand. Doordat kinderen elkaar eerst vragen of ze mogen masseren, leren ze ook beter hun grenzen aangeven. Hoewel deze vorm van kindermassage ook al ruim 15 jaar in Nederland is, blijft het nog steeds een uitdaging om scholen te overtuigen van de voordelen. Maar er is vooruitgang.

Doordat er op steeds meer scholen kinderyoga wordt gegeven en onderlinge kindermassage daar een onderdeel van is, winnen we langzaamaan steeds meer terrein. De leerkrachten die er al wel mee werken zijn doorgaans super enthousiast en melden dat het ze tijd bespaart en er veel meer rust en verbondenheid is in de groepen.

Niet alleen op scholen is deze vorm van kindermassage toepasbaar. Ook in de kinderopvang en als aanvulling op kindercoaching wordt het steeds vaker ingezet.


Ik zet mij er samen met mijn trainers netwerk voor in, dat zowel ouders als professionals training kunnen krijgen hoe ze deze vorm van kindermassage kunnen inzetten als bijdrage van een gezonde opvoeding. Ervaring heeft geleerd dat wanneer ouders binnen het gezin regelmatig gaan masseren, bijvoorbeeld tijdens een massageverhaaltje voor het slapen gaan. De kinderen beter slapen, meer zelfvertrouwen krijgen en hun schoolprestaties verbeteren. Ook IKNL heeft inmiddels de voordelen van deze vorm van kindermassage ingezien en heeft mij gevraagd mee te werken aan de handreiking voor de palliatieve zorg voor kinderen. Dit is natuurlijk een erg kwetsbare groep. Zomaar even gaan masseren zonder kennis, is dan uiteraard niet aan te bevelen. Maar de HKM methodiek is zo zacht en laagdrempelig, dat we hiermee wel deze groep kunnen helpen. Dankzij de juiste voorlichting kunnen ouders en verzorgers ook in de laatste fase nog op een positieve, speelse en fijne manier met massage bijdragen aan ontspanning bij deze kinderen.


Ik ben ervan overtuigd dat wanneer kinderen opgroeien met massage zij dit straks niet meer als een luxe zullen zien, maar als een onderdeel van een gezond leven. Kinderen die er nu al zo’n 4 jaar mee opgroeien vragen er ook zelf naar en geven aan wat ze nodig hebben. Dit zal uiteindelijk ons mooie vak alleen maar ten goede komen. Voorlichting en training is hierin van groot belang. Ik hoop dan ook dat er de komende jaren meer aandacht zal komen voor kindermassage en de voordelen hiervan, zodat we meer ouders en professionals kunnen bereiken.

Kinderen hebben aanraking met aandacht zo hard nodig. Vooral de aanraking met aandacht lijkt in onze huidige maatschappij een steeds groter probleem te worden. En we hebben kunnen zien hoe een te kort aan aanraking heeft bijgedragen aan een stukje extra verharding in de maatschappij. Ouders en professionals bewust maken van de voordelen is de eerste stap naar een gezondere en socialere toekomst.


Dit artikel is verschenen in het vakblad Massagezaken in december 2022 en is geschreven door Corina Elzenaar, uitgeefster Happy Kids Massage methodiek


Ga voor meer informatie over de Happy Kids Massage methodiek en de mogelijkheden betreffende workshops, trainingen en lezingen naar www.happykidsmassage.comRecente blogposts

Alles weergeven

Me Too

Comments


bottom of page