• Corina Elzenaar

Vijf tips voor ontspannen paasdagen

Bijgewerkt op: 11 jan.

De lente komt er weer aan! In februari kregen we al even een voorproefje van heerlijk lenteweer, nadat we net de schaatsen weer terug hadden gedaan in het vet. Ik ben zelf dit jaar jarig tijdens de paasdagen en de lente is echt “mijn seizoen”. Zodra de zon gaat schijnen en de eerste bolletjes gaan bloeien in mijn tuin, word ik altijd helemaal blij.

Tegenwoordig worden de paasdagen steeds uitgebreider gevierd. Als familie vinden wij de paasbrunch altijd gezelliger dan gezamenlijk eten tijdens de kerst. Hopelijk kan dat dit jaar ook. Wist je trouwens dat het versieren van eieren een oud gebruik is, dat van oorsprong werd gedaan tijdens Ostara? In vroegere tijden vierde men Ostara op 21 maart om het begin van de lente te vieren. Mensen gaven elkaar eieren met gelukswensen erop. Een traditie die later is overgenomen tijdens het vieren van Pasen.

Of je nu enkel de paasdagen gaat vieren binnen het gezin of toch ook met andere familieleden, ik heb een aantal leuke oefening voor jullie bedacht. Deze dragen bij aan meer ontspanning, onderlinge verbondenheid, ontwikkeling van de tastzin en stimuleren de creativiteit.


Beleving

Wat teken ik op je rug? Paasei

Zoals op de afbeelding te zien is, kan je met een aantal van de HKM- grepen een paasei op de rug bij iemand tekenen en deze helemaal versieren. Ik heb de grepen van het water, de cirkel, het kruis en de krokodil gebruikt.

Welke grepen zou jij gebruiken?Massagevehaaltje:

Bij Pasen hoort natuurlijk ook een paasverhaaltje. Dit keer heb ik er één bedacht die gaat over Fladder en zijn vriendjes van het grote dierenbos. Vergeet niet om eerst toestemming te vragen voordat je gaat masseren. Het massageverhaaltje kan gewoon over de kleding heen gegeven worden.

De rug is meestal het makkelijkste. Wanneer je het lastig vindt om te

masseren én voorlezen tegelijk, dan kan je iemand anders vragen om het voor te lezen. Ben je nog niet bekend met de HKM-grepen, kijk dan eens op het YouTube kanaal van Happy Kids Massage.
Ontspanning en creativiteit

Sensory Bottle Tijdens één van mijn speurtochten op pinterest kwam ik de Sensory Bottle tegen. Leuk om te maken en ontspannend om naar te kijken. Ik merkte dat het nog wel even zoeken was naar de juiste verhoudingen. Maar uiteindelijk is het gelukt. Wat heb je nodig:

 • Een lege drinkfles of kleine bidon zoals ik bij de Zeeman heb gekocht voor € 1,49

 • Verschillende materialen om erin te doen. Glitters, balletjes, figuurtjes. Doordat alles een eigen gewicht heeft, verschilt het dus ook hoe het zich nadien in de fles beweegt. Ik heb er wat gekleurde bolletjes en paasglitters in gedaan. Het grappige is dat de glitterfiguurtjes naar beneden gaan en de bolletjes naar boven.

 • Handgel. Ik heb het ook met handzeep geprobeerd, maar dat ging minder goed.*

 • Water

 • Lijm of lijmpistool

Om te beginnen vul je een deel van de fles met de hand gel. 1/3e tot 1/2e. Hangt een beetje van de materialen af. Doe alle materialen erin die je erin wilt hebben en vul hem tot de rand bij met water. Het beste is om dit met lauw water te doen, dan mengt de hand gel zich beter met het water. Indien nodig kan je nog wat water of hand gel toevoegen of extra materialen. Net zo lang tot je het gewenste resultaat hebt. Is hij naar wens, lijm dan de dop erop zodat kinderen er veilig mee kunnen spelen. Een sensory bottle is heel ontspannen om naar te kijken en vrij eenvoudig te maken.

Sensorische tafel En als je een gezellige paastafel gaat maken, hoe leuk is het dan om voor de kinderen hun eigen sensorische speeltafel in paassfeer te maken? Het kan misschien wat rommel geven, maar staat wel garant voor uren speelplezier. Wat heb je nodig:


 • Een grote bak of tafel met een rand

 • Rijst, pasta, zand, waterballetjes. Net wat je zelf graag wilt. Ik geef zelf de voorkeur aan rijst en heb er pasta doorheen. Maar ik begrijp het ook als mensen er moeite mee hebben kinderen met “eten te laten spelen”. Waterballetjes zijn dan een goed alternatief. Het is maar net waar je jezelf prettig bij voelt.

 • Paaseitjes, kuikentjes en andere paasartikelen. Een lepel, pastalepel of net wat je voor handen hebt. En laat ze er lekker zelf creatief mee zijn. Op beurzen verstopte ik vaak de stukjes van een houten puzzel. Kinderen van alle leeftijden vonden het prachtig deze op te zoeken en vooral ook weer heel goed te verstoppen voor de volgende. Je kan op deze manier natuurlijk ook leuk chocolade paaseitjes verstoppen. Alleen al met de handen door het zand of de rijst gaan, heeft een heel ontspannend effect.Paaskuiken

Tot slot nog een leuke tip om samen met je kinderen paaskuikens te maken. Wat heb je nodig:

 • Bolletje wol

 • Karton in de vorm van een ei

 • Schaar

 • Oranje papier

 • Oogjes

 • Lijm


Laat het stukje karton helemaal omwikkelen met een geel wol of katoen. Ze kunnen het kuiken zo “dik” maken als ze willen. Maar er mag sowieso geen karton meer zichtbaar zijn. Vergeet niet dat de achterkant ook netjes moet zijn. Vervolgens laat je ze een snaveltje en pootjes uitknippen en plak daarna alles erop….en klaar is je kuiken! Wanneer je dit klaar hebt, zou je ook nog wat donsveertjes op het hoofdje kunnen plakken. Maak evt. voor alle gasten die komen voor de paasbrunch een kuiken en leg deze op hun bord.


Ik wens je veel plezier met de oefeningen. Wil je meer inspiratie ontvangen? Meld je dan aan voor de Happy Kids Massage inspiratieclub op facebook.

Alvast hele fijne, gezellige en ontspannen paasdagen gewenst.

© Corina Elzenaar, uitgeefster Happy Kids Massage76 weergaven0 opmerkingen