top of page

Me Too

Bijgewerkt op: 17 sep. 2023


In aflevering 26 van het tv programma B&B vol liefde is te zien dat Walter mij een speciale "buik-sessie" geeft om de trauma's die ik heb opgeslagen in mijn buik, te helpen helen.


Al op 11 jarige leeftijd kreeg ik te maken met een zware buikoperatie toen bleek dat ik een vergroeide eileider had. Op 16 jarige leeftijd volgende er opnieuw een gelukkig kleinere operatie en op 25 jarige leeftijd kwam daar een zware operatie overheen door verkleefde darmen. Deze operaties hebben diepe littekens nagelaten. Niet alleen zijn ze aan de buitenkant zichtbaar, ook hebben ze er altijd aan bijgedragen dat er veel schaamte zit op mijn buik. Het was voor een jong meisje ook erg ingrijpend allemaal. Zeker op 11 jarige leeftijd begreep ik er helemaal niets van wat er precies gebeurde. Pas jaren later besefte ik waar voor impact deze operatie en alle onderzoeken die volgden hebben gehad op mijn leven. Maar ook de laatste operatie en met name de "afwerking" daarvan, heeft mij veel schaamte opgeleverd. Toen ik destijds mijn arts daarover aansprak kreeg ik als antwoord: Je leeft toch nog? Nu besef ik dat ik alles maar heb moeten ondergaan want zo hoort het toch? Het kwam niet bij je op om bijvoorbeeld te vragen of er ook een vrouwelijke arts was.

En ja inderdaad, ik leef nog! En "thema buik" is één van mijn grootste levenslessen.


De buik is je hara, je zijn. Je centrum.

De plek waar emoties worden opgeslagen. Boosheid, verdriet, angst, onzekerheid, niet goed genoeg zijn, schaamte. Maar ook vlinders kunnen we voelen in onze buik. Van kinds af aan is mij geleerd, en ik denk veel vrouwen met mij, dat ik mijn buik in moest houden. Niet alleen letterlijk is dit van grote invloed op je lichaam, maar het staat ook symbool voor het inhouden van je emoties. Hou je in. Doe maar normaal. Ook uitspraken als: Wat hou je vast?, hebben vaak te maken met het vasthouden van emoties die effect kunnen hebben op je buik, zoals bijvoorbeeld obstipatie.


Als puber had ik heel veel last van buikpijn. Het was makkelijk om de operaties daar de schuld van te geven, maar inmiddels weet ik wel beter. Natuurlijk zal het er iets mee te maken hebben gehad. Maar dat ik niet echt mezelf durfde te zijn, kon zijn. Het nette, brave meisje voor de buitenwereld was terwijl ik van binnen veel meer passie, levensenergie en rebelsheid voelde. Als enig kind van twee hardwerkende, ondernemende ouder, deed ik mijn best om voor hen de perfecte dochter te zijn.


Daar komt nog eens bij dat mij niet was geleerd hoe ik mijn grenzen moest aangeven. Ik kom uit een liefdevol vrij traditioneel gezin. Inmiddels kunnen we over alles praten, maar destijds was dat toch anders. Mijn moeder is iemand die zichzelf erg heeft weggecijferd voor mijn vader omdat haar geleerd was dat dat zo hoort. Nee zeggen in bepaalde situaties kon ik dan ook niet. Dat is destijds natuurlijk al begonnen na de eerste operatie. Ik moest alle onderzoeken die vaak door veel oudere mannen zijn gedaan, maar ondergaan. Dit is zeker ook van invloed op de rest geweest waardoor ik alle "me too's " kan afvinken. Dus ja, ook die van verkrachting, maar daar wil ik verder niet op ingaan. Ik voel me geen slachtoffer! Ik heb er enorm veel van geleerd en ik denk juist dat dat nu mijn drijfveer is om met name kinderen te leren hun grenzen aan te geven zoals we doen met de Happy Kids Massage methodiek. Maar ook bewust te maken om contact te maken met je buik. Wat voel je. Erkenning geven aan emoties, die mogen er zijn. Je niet inhouden, het wegstoppen. En vooral niet vasthouden maar loslaten zodat ze niet worden opgeslagen in je lichaam. Want als je dat niet doet kan je er later, net als ik, veel last van krijgen.

Buikmassage is niet voor niets één van de massages die ik uitleg in mijn handboek: Oefeningen en tips voor ontspannen Happy Kids. Wat mij betreft kan je niet vroeg genoeg beginnen met het geven van aandacht aan je buik.

Het buik-thema zoals ik het maar even zal noemen, is uiteraard de afgelopen jaren bij andere sessie ook al wel naar voren gekomen. Maar ik merk nog altijd dat ik steeds weer een laagje dieper kom. De pijnstukken zijn ook lang niet allemaal van mij, maar ook van de generaties voor mij. Velen beseffen niet dat dergelijke trauma's generatie op generatie wordt doorgegeven, net zo lang totdat ze verwerkt worden. En op dat vlak heeft er natuurlijk heel veel leed in de loop der eeuwen plaatsgevonden. Vrouwen hebben heel wat moeten doorstaan. En het lijkt soms wel dat het nu de tijd is dat daar aandacht, verwerking en heling op mag komen. Eindelijk!


Helaas is niet alles te zien hoe het is gegaan betreffende de sessie, maar ik ben heel dankbaar voor het enorme cadeau dat Walter mij met deze sessie, en ik hoop ook andere vrouwen, heeft gegeven. Liefde, respect en erkenning. Erkenning van trauma's die heel veel vrouwen hebben omdat ze net als ik te maken hebben gehad met dergelijke, grensoverschrijdende situaties.


Bij het terug zien van de beelden werd ik opnieuw geraakt. Ik voel dat er opnieuw vanalles gebeurt in mijn lichaam en het lijkt wel of het er nu pas echt uit kan komen. Ik kan begrijpen dat dergelijke beelden voor mensen die niet bekend zijn met dit soort vormen van therapie vreemd overkomen. Maar ze hebben een diep helende werking. En ik gun het iedereen om oude trauma's op te ruimen zodat je weer veel vrijer in het leven komt te staan en je ze niet langer kan doorgeven aan de volgende generatie.

Dankzij het hele avontuur ben ik zeker anders in het leven komen te staan. Durf ik voor mezelf te gaan staan. Weet dat alles er mag zijn. Ook mijn littekens die mij hebben gevormd tot de vrouw die ik nu ben.


Bij het terug zien voel ik vooral liefde en dankbaarheid. Het is bijzonder dat een man vanuit zichzelf aanbied dit te doen. De sorry die hij zegt is dan ook niet enkel voor mij bedoeld, maar voor alle vrouwen die te maken hebben gehad met dergelijke ervaringen. De sessie heeft niet alleen mij maar ook mijn familie veel gebracht en ik hoop dat hij ook voor anderen bij mag dragen aan een stukje heling en erkenning.


Wil je na het lezen van deze blog er iets over kwijt? Stuur dan gerust een mail naar happykidsmassage@outook.com


Ontspannen groet,

Corina Elzenaar

masseuse, schrijfster en welzijnscoach


Heeft jouw gezin te maken met uitdagingen en kan je daarbij wel hulp en ondersteuning gebruiken? Misschien dat ik met het Happy Family programma daarin iets voor jullie kan betekenen.


Mochten er taalfouten in het verhaal zitten, mijn excuus voor de mensen die zich hier aan storen. Ik heb dyslexie. Deze blog wordt vanuit het hart geschreven. Het gaat om het verhaal en niet over taalfouten.

Recente blogposts

Alles weergeven

Depressie

Zelfzorg

bottom of page